De top 5 sectoren met de meeste CO2 uitstoot
6 apr. 2024
In de strijd tegen klimaatverandering is het cruciaal te begrijpen welke sectoren de grootste bijdrage leveren aan CO2-uitstoot. Deze kennis stelt de maatschappij in staat gerichte maatregelen te nemen. Hieronder verkennen we de topsectoren verantwoordelijk voor de meeste uitstoot volgens het IPCC.
De top 5 sectoren met de meeste CO2 uitstoot:
Energieproductie (35%) is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de wereldwijde CO2-uitstoot, voornamelijk door de verbranding van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas. Dit benadrukt de noodzaak van een overstap naar hernieuwbare energiebronnen.
Landbouw en Landgebruik (24%) dragen bij aan de uitstoot door activiteiten zoals veeteelt, die methaan produceert, en ontbossing, wat de capaciteit van de aarde om CO2 te absorberen vermindert.
Transport (14%), met name wegverkeer en luchtvaart, is een andere grote uitstoter. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen voor voertuigen en vliegtuigen draagt significant bij aan de globale CO2-uitstoot.
Industrie (11%), waaronder de productie van chemie, staal, cement, en aluminium, staat bekend om zijn hoge CO2-uitstoot. Deze sectoren produceren niet alleen directe emissies door het gebruik van fossiele brandstoffen, maar genereren ook indirecte emissies door elektriciteitsconsumptie.
Gebouwen en Constructie (6%) gebruiken energie voor verwarming, koeling en verlichting, wat resulteert in aanzienlijke CO2-uitstoot. Daarnaast draagt de constructiesector bij door het gebruik van energie-intensieve materialen en processen.
Wat kan je als MKB-bedrijf doen om te verduurzamen?
Voor MKB-bedrijven liggen er binnen deze sectoren tal van mogelijkheden om hun koolstofvoetafdruk te verkleinen. Dit kan variëren van het investeren in energie-efficiëntie en het overschakelen op hernieuwbare energiebronnen tot het optimaliseren van productieprocessen en het verduurzamen van transport. Lees hier wat ESG betekent en wat je er mee kan.
Het meten en verbeteren van de CO2-uitstoot van je bedrijf is een doorlopend proces dat begint bij bewustwording en leidt tot implementatie van veranderingen. Bedrijven kunnen gebruik maken van technologieën voor emissiemonitoring en -management om hun voortgang te volgen en te rapporteren. Daarnaast is het in het kader van de CSRD in toenemende mate verplicht.
Door actief bij te dragen aan de vermindering van CO2-uitstoot, kunnen MKB-bedrijven niet alleen hun impact op het milieu verminderen, maar zich ook positioneren als voorlopers op het gebied van duurzaamheid. Dit biedt niet alleen ecologische voordelen maar kan ook economische en maatschappelijke waarde creëren.