Hoe bespaar je met isolatie?
15 sep. 2024
Goede isolatie is een van de meest effectieve manieren om energie te besparen in je bedrijfspand. Het vermindert warmteverlies, verhoogt het werkcomfort en verlaagt de energiekosten. Isolatie van ramen, muren, daken en vloeren is cruciaal, maar ook het isoleren van leidingen en afsluiters kan aanzienlijke besparingen opleveren. Hier lees je hoe je kunt besparen met isolatie en welke maatregelen het meest effectief zijn. We hebben ook artikelen geschreven over hoe je je energieverbruik monitort en hoe je kan besparen met verlichting.
1. Isolatie van ramen
Hoogrendementsglas (HR-glas) is een van de meest efficiënte manieren om warmteverlies via ramen te beperken. HR++ of zelfs triple glas isoleert veel beter dan traditioneel dubbel glas. Hoewel de investering groter is, heb je die vaak binnen vijf jaar terugverdiend, zeker als het vervangen van de ramen op een natuurlijk moment gebeurt, bijvoorbeeld tijdens een renovatie. Een goed geïsoleerd raam verhoogt het comfort in het pand en verlaagt het energieverbruik aanzienlijk.
2. Dakisolatie
Veel warmte gaat verloren via het dak van een gebouw, waardoor dakisolatie een zeer rendabele investering is. Met goede dakisolatie kan je aanzienlijk besparen op de verwarmingskosten. Een goed geïsoleerd dak zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft en de kou buiten, waardoor de behoefte aan verwarming daalt en je energieverbruik vermindert. Dit is een belangrijke maatregel op weg naar een aardgasloos verwarmingssysteem.
3. Muur- en vloerisolatie
Spouwmuurisolatie en vloerisolatie helpen om de temperatuur in je pand constant te houden. Spouwmuren zijn de ruimte tussen binnen- en buitenmuren, en door deze te isoleren, voorkom je dat warmte verloren gaat. Hetzelfde geldt voor vloerisolatie, wat bijdraagt aan een comfortabele werkplek zonder koude vloeren, en bovendien vermindert het de behoefte aan extra verwarming in de winter.
4. Isolatie van leidingen en afsluiters
Ongeïsoleerde leidingen en afsluiters verliezen vaak warmte in ruimtes waar die warmte niet nodig is. Dit geldt vooral voor leidingen die bijvoorbeeld langs het plafond lopen of door opslagruimtes gaan. Door deze leidingen te isoleren, kun je direct besparen op je energierekening. Dit is een relatief goedkope maatregel met een snelle terugverdientijd, omdat je voorkomt dat warmte onnodig verloren gaat.
5. Slimme isolatiemaatregelen
Naast de grotere structurele maatregelen, zijn er ook kleinere maar effectieve manieren om energie te besparen met isolatie. Het installeren van deurdrangers of het plaatsen van een tochtsluis of draaideur bij de ingang van je gebouw kan helpen om warmteverlies te verminderen. Vooral in winkels, waar deuren vaak openstaan, kunnen deze maatregelen tot 40% op de energiekosten besparen.
6. Bewust omgaan met warmte
Een eenvoudige, maar belangrijke maatregel is het bewust omgaan met warmte in je pand. Door ramen en deuren gesloten te houden en tocht te vermijden, kun je onnodig warmteverlies tegengaan. Het betrekken van je medewerkers bij energiebesparende maatregelen zorgt ervoor dat iedereen bewuster omgaat met het energieverbruik en kan ook bijdragen aan het verlagen van de kosten.
7. Ventilatie
Let erop dat een goed geïsoleerd pand minder natuurlijke ventilatie heeft. Zorg er daarom voor dat je voldoende ventilatie toevoegt aan je pand om een gezond binnenklimaat te behouden. Ventilatie helpt om vochtproblemen en een slechte luchtkwaliteit te voorkomen, terwijl de isolatie zijn werk doet om warmte vast te houden.
Conclusie
Isolatie is een van de beste investeringen om energie te besparen in je bedrijfspand. Het helpt niet alleen om de energiekosten te verlagen, maar zorgt ook voor meer comfort en een lagere CO₂-uitstoot, waarmee je je ESG impact vergroot. Of het nu gaat om ramen, daken, muren of leidingen, de besparingen zijn groot en vaak is de terugverdientijd kort. Vergeet niet dat vanaf 2023 kantoorpanden minimaal energielabel C moeten hebben, waardoor het nemen van isolatiemaatregelen een noodzakelijke stap is voor veel eigenaren.
Benieuwd welke isolatiemaatregelen het beste zijn voor jouw pand? Wil je in kaart brengen hoeveel stroom je per jaar verbruikt en hoeveel uitstoot dat veroorzaakt? En hoe je dat vervolgens kan verlagen? Meld je nu aan!