Hoe meet je je ESG-impact?
22 apr. 2024
Het meten van ESG-criteria (Environmental, Social, Governance) wordt steeds belangrijker. Voor bedrijven, met name binnen het MKB, biedt een goede ESG-strategie en -rapportage kansen voor duurzame groei en kan het helpen bij het versterken van de bedrijfsreputatie. Maar waar begin je, en welke gegevens heb je precies nodig?
De kern van ESG-metingen
ESG staat voor Environment, Social en Governance. Deze indicatoren staan centraal bij het beoordelen van de duurzaamheidsprestaties van een bedrijf, wat afwijkt van andere algemene duurzaamheidsmaatstaven zoals MVO, die breder zijn en niet altijd even kwantificeerbaar.
Methoden voor het meten van ESG-impact
Er bestaat geen uitgewezen methode om je ESG impact te meten. De meting van ESG kan variëren van geavanceerde software tot checklists. Kwantitatieve gegevens, zoals CO2-uitstoot, worden vaak gecombineerd met kwalitatieve beoordelingen zoals werknemerstevredenheid, om een compleet beeld te vormen. De ESRS kunnen een beeld schetsen voor grote bedrijven. Recent zijn er ook standaarden voor MKB-bedrijven bedrijven gepubliceerd, waar je hier meer over kan lezen. Dit kan een goede indicatie geven van hoe je kan rapporteren over je ESG-impact.
Uitdagingen
Een van de grootste uitdagingen bij het meten van ESG is de betrouwbaarheid van data en verzinnen hoe je het überhaupt kan meten. Veel bedrijven worstelen met het consistent verzamelen en valideren van de benodigde informatie, wat essentieel is voor accurate ESG-rapportage.
ESG-Regelgeving en Toekomstige Trends
Recente regelgeving zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) vereisen gedetailleerdere ESG-rapportages van bedrijven. Deze richtlijnen zijn ontworpen om transparantie en duurzaamheid in het bedrijfsleven te bevorderen, wat bedrijven dwingt hun ESG-strategieën serieus te nemen. Hoewel deze toepasselijk zijn voor grote bedrijven, zullen kleinere bedrijven ook via deze grote bedrijven indirect moeten rapporteren over hun uitstoot en ESG-impact.
Daarnaast kan het ook essentieel worden voor je bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld, een bedrijf kan door betere ESG-prestaties gunstigere financieringsvoorwaarden krijgen, wat de zakelijke groei bevordert.
Conclusie
Het meten van ESG-impact is geen optionele extra meer, maar een noodzakelijke onderneming voor elk bedrijf dat toekomstbestendig wil zijn. Het biedt niet alleen een kans voor bedrijfsverbetering, maar versterkt ook de maatschappelijke waarde van het bedrijf.