Wat is duurzaamheidscertificering en wat kan je ermee?
17 apr. 2024
Je impact op het milieu speelt een steeds belangrijkere rol in de bedrijfsvoering. Het tonen van je inzet voor duurzaamheid niet alleen ethisch maar ook economisch van belang. Duurzaamheidscertificeringen bieden bedrijven een manier om hun commitment aan maatschappelijk verantwoorde praktijken te demonstreren. Deze certificaten zijn niet alleen een troef in de markt, ze helpen ook om operationele efficiëntie te verbeteren en kunnen zelfs de huurinkomsten van gecertificeerde gebouwen verhogen. En soms zijn ze ook gewoon verplicht. Wat het is, welke er zijn, en hoe je ze haalt, lees je hier.
Wat is Duurzaamheidscertificering?
Duurzaamheidscertificering bevestigt dat een bedrijf, organisatie of product voldoet aan bepaalde ecologische en sociale normen. Deze certificeringen bieden consumenten de zekerheid dat de producten die zij kiezen, geproduceerd zijn met minimale negatieve impact op het milieu en met respect voor het welzijn van werknemers en lokale gemeenschappen.
Populaire Groene Certificaten
MVO Prestatieladder
Dit certificaat is ideaal voor organisaties die hun hele bedrijfsvoering willen wijden aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Het helpt bedrijven om te tonen hoe zij duurzaamheid integreren in hun dagelijkse praktijken. Bekijk hem hier.
Milieukostenindicator (MKI)
Dit certificaat is gericht op de betonnen infrastructuurindustrie, waarbij het de duurzaamheidseisen controleert die gemeenten en andere overheden stellen aan de productie van betonproducten. Hoe je dit berekent staat op de site van Rijkswaterstaat.
ISO 14001
Deze internationale standaard voor milieumanagementsystemen helpt organisaties een eigen milieubeleid te ontwikkelen en de naleving daarvan te verzekeren. Het is een breed erkende certificering die vaak vereist wordt bij aanbestedingen.
De Voordelen van Duurzaamheidscertificering
Verplichting
Soms is het certificaat simpelweg verplicht om te laten zien dat je voldoet aan bepaalde milieueisen. In zo'n geval moet je een certificaat halen en deze indienen.
Verhoogde marktkansen
Gecertificeerde bedrijven worden vaak voorkeursleveranciers bij aanbestedingen, omdat ze aantoonbaar bijdragen aan milieu- en maatschappelijke doelen.
Kostenbesparing
Het implementeren van duurzame praktijken, zoals energiebesparing en materiaalreductie, leidt vaak tot lagere operationele kosten.
Verbeterd Bedrijfsimago
Onderzoek toont aan dat consumenten en andere bedrijven positiever staan tegenover organisaties die hun duurzame inzet duidelijk maken via certificeringen.
Toekomstbestendigheid
Met de Europese ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, kunnen bedrijven die nu al investeren in duurzaamheidsinitiatieven zich beter positioneren voor toekomstige regelgeving en marktveranderingen.
De CO2-Prestatieladder: Een praktijkvoorbeeld
De CO2-prestatieladder is een specifiek voorbeeld van hoe certificering kan helpen bij het systematisch verminderen van CO2-uitstoot binnen een organisatie. Het biedt een raamwerk waarin bedrijven niet alleen hun eigen uitstoot inzichtelijk maken, maar ook actief werken aan vermindering en transparantie hierover bieden.
Conclusie
Duurzaamheidscertificeringen zijn geen trend, maar een essentieel onderdeel van modern zakendoen. Ze bieden talrijke voordelen, van het versterken van je merk tot het concreet bijdragen aan een duurzamere wereld. Voor bedrijven die klaar zijn om hun duurzaamheidsverplichtingen serieus te nemen, vormt certificering een solide basis voor toekomstige groei en succes.
Neem Actie
Ben je klaar om de volgende stap te zetten in duurzaam ondernemen? Overweeg dan een duurzaamheidscertificering die past bij jouw bedrijf. Het is niet alleen een investering in de planeet, maar ook in de toekomst van je bedrijf. Bij Greenreporting kunnen we je helpen om je bedrijfsactiviteiten inzichtelijk te krijgen, om hierdoor een certificaat te kunnen halen.