Hoe voer je een ESG Assessment uit in 5 eenvoudige stappen

Oct 15, 2024

Een ESG-assessment kan bedrijven helpen om duurzaamheid, maatschappelijke impact en governance te evalueren. Voor bedrijven die net beginnen met ESG, volgen hier vijf eenvoudige stappen om een assessment uit te voeren.

1. Bepaal de scope

Begin met vaststellen welke onderwerpen binnen de categorieën Environment (milieu), Social (maatschappij) en Governance (bestuur) belangrijk zijn voor jouw bedrijf. Dit wordt ook wel materialiteitsanalyse genoemd. Wat zijn de grootste milieu- en maatschappelijke risico's of kansen die invloed hebben op jouw bedrijfsvoering? Denk bijvoorbeeld aan energieverbruik, CO₂-uitstoot, werknemersrechten en ethisch bestuur.

Tip: Betrek stakeholders zoals klanten, investeerders en werknemers om te bepalen welke ESG-factoren voor hen het meest relevant zijn.

2. Verzamel data

De volgende stap is het verzamelen van gegevens die je helpen om je prestaties binnen de gekozen ESG-thema’s te meten. Voor het milieu kan dit bijvoorbeeld het energieverbruik, afvalbeheer en CO₂-uitstoot zijn. Voor sociale factoren kun je kijken naar werknemersveiligheid, diversiteit en arbeidsvoorwaarden, terwijl governance zich richt op zaken als transparantie, ethiek en bestuursstructuur.

Het opzetten van een duidelijk systeem om deze data te verzamelen is cruciaal. Overweeg een CO₂-calculator om de milieu-impact van je bedrijf te meten en systematisch te rapporteren.

3. Analyseer en evalueer

Analyseer de verzamelde data om de prestaties van je bedrijf op ESG-gebieden te beoordelen. Identificeer de sterke punten en ontdek waar ruimte voor verbetering is. Stel hierbij duidelijke benchmarks vast, zoals hoeveel energie je bespaart of hoe je personeelsbeleid kan worden verbeterd. Dit helpt je te bepalen welke acties prioriteit hebben.

Lees ook ons artikel over hoe je je CO₂-uitstoot berekent voor een diepere analyse van milieugegevens.

4. Stel doelen en implementeer maatregelen

Nu je weet waar je staat, is het tijd om actie te ondernemen. Stel specifieke, meetbare doelen op voor elk van de ESG-onderdelen. Dit kan variëren van het verlagen van de CO₂-uitstoot met 20% in vijf jaar tot het verhogen van diversiteit in het managementteam. Koppel aan elk doel concrete maatregelen, zoals investeren in energie-efficiënte apparatuur of het opzetten van een interne audit voor governance-processen.

Verduurzaming is bijvoorbeeld vaak een integraal onderdeel van ESG, zoals te zien is in ons artikel over duurzaam verbouwen.

5. Monitor en rapporteer

ESG-assessments zijn geen eenmalige exercities. Het is belangrijk om voortgang te blijven monitoren en je strategie indien nodig aan te passen. Veel grote bedrijven zijn daarnaast binnenkort verplicht om hun ESG-prestaties te rapporteren, bijvoorbeeld via de CSRD-richtlijnen. Regelmatig rapporteren zorgt ervoor dat je transparant blijft en voortgang boekt richting je doelen.

Gebruik rapportages ook om stakeholders te laten zien hoe jouw bedrijf impact maakt. Transparantie over ESG kan de reputatie van je bedrijf versterken en bijdragen aan een sterker investeerdersvertrouwen.

Conclusie

Een ESG-assessment helpt bedrijven om hun impact op het milieu, de samenleving en bedrijfsvoering systematisch te verbeteren. Door het opzetten van een duidelijk plan, doelen te stellen en deze regelmatig te evalueren, kan je bedrijf niet alleen aan de regelgeving voldoen, maar ook waarde creëren voor de lange termijn.

Wil je meer weten over duurzaamheidsrapportages of specifieke ESG-onderdelen zoals CO₂-uitstoot? Lees ons uitgebreide artikel over ESG en bedrijfsvoering voor meer informatie.

Join us

Join us

Lees meer artikelen

Lees meer artikelen

See all articles

Join our mission for a greener SME.

Join our mission for a greener SME.

All rights reserved | Made with ♡ in Deventer - Copyright 2024

All rights reserved | Made with ♡ in Deventer - Copyright 2024

All rights reserved | Made with ♡ in Deventer - Copyright 2024