Werkgevers verplicht om reizen van personeel bij te houden: nieuwe rapportageverplichting vanaf 1 juli 2024

Jul 1, 2024

Update: we hebben een speciale kennispagina ingericht over dit onderwerp!

Vanaf vandaag (1 juli 2024) zijn werkgevers met meer dan 100 werknemers verplicht om bij te houden hoe hun personeel naar het werk reist. Deze maatregel, vastgesteld in de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM), is bedoeld om de CO2-uitstoot te verminderen en maakt deel uit van de bredere inspanningen om de klimaatdoelen te behalen​​. In dit artikel leggen we kort uit wat het inhoudt en bieden we een paar concrete tips om hier mee om te gaan.


Wat houdt de verplichting in?

Werkgevers moeten nu gedetailleerde gegevens verzamelen over zowel het zakelijke verkeer als het woon-werkverkeer van hun werknemers. Het doel hierachter is om de totale CO2 uitstoot van het bedrijfsleven terug te dringen. De rapportage omvat informatie zoals:

  • Het totale aantal kilometers afgelegd.

  • Het type vervoermiddel dat wordt gebruikt (auto, trein, fiets, etc.).

  • Het soort brandstof dat wordt gebruikt (benzine, diesel, elektrisch, etc.)​​.

Deze gegevens moeten werkgevers hier doorgeven, op de website van het RVO. De plicht geldt zoals gezegd alleen voor werkgevers met meer dan 100 werknemers. Het RVO heeft een handreiking geschreven waarin je concrete antwoorden kan vinden. Wij geven alvast wat praktische tips!

Voordelen voor werkgevers

De verzamelde data is niet alleen verplicht voor de WPM-rapportage, maar kan ook waardevol zijn voor andere duurzaamheidsdoeleinden. Zakelijke mobiliteit en woon-werkverkeer vallen onder Scope 3 emissies, een categorie die vaak moeilijk in kaart te brengen is. Door de WPM-verplichting te benutten, kunnen organisaties efficiënter hun CO2-voetafdruk berekenen. Onze tip is dan ook om door te pakken, en meteen je hele CO2-uitstoot in kaart te brengen! Hiermee word je koploper op het gebied van duurzaamheid en ESG en loop je voor op aanstaande wetgeving als de CSRD en CSDDD.

Tips voor werkgevers:

  1. Betrek je medewerkers:

    • Informeer je werknemers over het belang van de nieuwe verplichting en hoe hun bijdrage kan helpen bij het verminderen van de CO2-uitstoot. Dit kan ook leiden tot meer bewuste keuzes in hun vervoersmiddelen.

    • Weet je niet precies hoe je personeel naar het werk gaat, hou dan een enquete onder je personeel. Op deze manier breng je het nauwkeurig en vrij gemakkelijk in kaart!

  2. Gebruik de verplichte data voor breder duurzaamheidsbeleid:

    • De informatie die je verzamelt voor de WPM-rapportage kan direct worden ingezet om je totale CO2-voetafdruk te berekenen. Dit bespaart tijd en middelen omdat je al een groot deel van de benodigde gegevens hebt.

  3. Automatiseer de dataverzameling:

    • Maak gebruik van softwaretools om de dataverzameling en -rapportage te automatiseren. Dit vermindert de administratieve last en zorgt voor nauwkeurige gegevens​​.

  4. Analyseer en optimaliseer:

    • Gebruik de verzamelde data om patronen te identificeren en te analyseren. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van strategieën om de uitstoot te verminderen, zoals het stimuleren van openbaar vervoer, fietsen, of carpoolen.

Conclusie

De nieuwe rapportageverplichting biedt organisaties een kans om een belangrijke stap te zetten richting duurzaamheid. Door de verplichte dataverzameling te gebruiken voor bredere CO2-voetafdruk analyses, kunnen werkgevers niet alleen voldoen aan de regelgeving, maar ook bijdragen aan een groenere toekomst.

🌍 Wil je meer weten over hoe je de CO2-uitstoot van je organisatie kunt berekenen en verminderen? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe jouw bedrijf groener kan worden!


Join us

Join us

Lees meer artikelen

Lees meer artikelen

See all articles

Join our mission for a greener SME.

Join our mission for a greener SME.

All rights reserved | Made with ♡ in Deventer - Copyright 2024

All rights reserved | Made with ♡ in Deventer - Copyright 2024

All rights reserved | Made with ♡ in Deventer - Copyright 2024